Om denna blog

130109
Bloggen genomgår en förvandling. Vi har nu arbetat med iPad-projektet under ett års tid. En sammanfattning/utvärdering är under arbete (se menyn ovan) och tankar har fötts att låta bloggen fortsätta som en bilddagbok från vår avdelning, mest ämnad för våra föräldrar. Men all info, test och videor från året som gått kommer att ligga kvar, så vill man ta del av den delen av arbetat kan man lätt gå tillbaks till gamla inlägg samt även sidan med diverse videor som på ett bra sätt illustrerar vårt arbete med iPaden. /  Leif

1357734012.jpg

 

 

 

 

 

120131
Denna blogg är precis uppstartad och all text kommer att modifieras, dvs formuleringar kommer att finslipas och ses över med tiden. I nuläget är det viktigt att få ner text, bild och video då tillfälle ges.

Jag som administrerar bloggen heter Leif Franzén, är förskollärare, arbetar inom förskolan i Västerås sedan 1975. I nuläget arbetar jag på Hammarby förskola, på en småbarnsavdelning (1-3år).

Bakgrund – under våren 2011 och hösten 2011 har jag provat en del pedagogiska appar i mitt arbete på avdelning Grankotten, Hammarby förskola. Detta skedde via den egna mobilen, en iPhone. Det som först slog mig var barnens ökade intresse samt deras naturliga förmåga att snabbt greppa och nyttja tekniken.

(Barnen är redan hemma i denna teknik, det är deras vardag, och det är den vi ska bygga på och utgå från)Det andra var det faktum att de barn som tidigare inte pratat mycket med oss vuxna, varken i den dagliga leken eller då vi läser sagor eller har samling, nu helt plötsligt ”pratar” med telefonen. Det här gäller alltså barn som har språket men som av någon anledning inte vågar prata med de vuxna som finns i deras närhet.

Då vi använder pekböcker så har dessa barn inte repeterat något av det vi läst, eller pratat om, men nu när barnet själv pekar på hunden på telefonens skärm, och rösten i telefonen säger ”hund”, så säger barnet gladeligen efter. Det verkar som spärren mellan barnet och oss vuxna inte finns mellan barnet och det tekniska hjälpmedlet.

Ganska snart insåg jag att den lilla skärmen på telefonen är en begränsning då vi arbetar med flera barn, t.ex. i en samling. Önskan att börja arbeta med en iPad växte sig starkt.
I mitten på hösten köpte jag en iPad för privat bruk och prövade de appar som vi prövat på telefonen samt undersökte möjligheter för dokumentation vi iPad. Det jag hittade var ordbehandlingsprogrammet Pages. Mer info på denna sida!
Många av dessa appar har möjligheten att välja olika språk, så man kan få det upplästa på barnets hemspråk, en stor fördel. Jag har prövat på en del av våra polsktalande barn, och det bara lyser ur ögonen på dem. Glädje och stolthet!

Då vår förskola är med i kommunens IDA-satsning, sålde vi in idén till IDA som nappade och bidrog med pengar för inköp av en iPad, trådlös skrivare samt en del övriga tekniska detaljer som behövdes för att vår idé skulle kunna genomföras.


9 Comments on “Om denna blog”

 1. Maria says:

  Jättekul att se och läsa mer om ert arbete med IPad! Uppdatera gärna applistan om ni köper in nya bra appar så kan vi köra samma hemma. Elvira och vi är så nöjda!
  Keep up the good work! /Elviras mamma

  • Hej och tack för respons!
   Naturligtvis kommer vi att uppdatera applistan vartefter vi köper nytt.
   Elvira prövade ju en ritapp som jag tror att vi missat lägga upp, men ska kolla!
   Leif

   • Maria says:

    Toppen! Det är jätteroligt som sagt, och extra roligt att kunna följa ert arbete i bloggform. Bra jobbat!

   • Maria says:

    Den har vi köpt nu! Jag förstår mig inte riktigt på den, men hon gillar den och det är ju det viktigaste!

 2. Maria says:

  Läser på text tv om ett projekt med surfplattor på en småbarnsavdelning i Hässleholm. Kul att se att “vår” förskola ligger i framkant! Hade lika gärna kunnat vara ni som blivit intervjuade.

  Hoppas verkligen att hela förskolan får tilgång till iPads inom kort!!! 🙂

 3. Weronica says:

  Uppskattar verkligen det arbete ni lägger ner med barnen och detta är ett väldigt roligt sätt att få se vad ni gör också!
  // Moas mamma

  • Hej Weronica! Tack för de värmande orden. Jag börjar så smått få lite tankar om att gradvis göra om bloggen från allt fokus på iPad till att innehålla lite av varje, som nu, liten inblick i utelek i snön. / Vi återkommer med mer info när vi pratat ihop oss på avdelningen. / Leif

 4. Anders says:

  Jättebra initiativ med surfplattan! När det funkar så bra så hoppas jag att alla avdelningar snart gör som du och begär samma utrustning. Har undrat varför bara Grankotten har det men förstår nu att det beror på ditt privata initiativ och engagemang.
  // Anders

  • Tack Anders! Tanken är att det under närmsta året ska rullas ut iPads och laptops till förskolorna. Hur fördelningen ska se ut är inte klart i nuläget vad jag vet. Men man har installerat trådlöst nätverk samt dragit in fiber i vår förskola. Vi informerar mer när det det närmar sig och vi vet mer. / Leif


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s